torsdag 1. november 2012

Di Derre

 
Drømmen for en musikkelsker må være når det dukker opp en artist eller et band fra stedet der du vokste opp, med tekster som du kjenner deg igjen i, med kjente steder og personer du kjente eller visste hvem var omtalt i tekstene. Det fikk jeg da Di Derre kom på banen i 1992 med debutalbumet "Den Derre med Di Derre". Med brødrene Jo og Knut Nesbø, Magnus Larsen jr. på bass og Sverre Beyer på trommer. (Sverre døde dessverre av kreft i 2002 og ble erstatta av Espen Stenhammer). Magnus Larsen jr. var på samme kull som meg på Bekkevoll Ungdomsskole og i 8. klasse hadde vi skoleavis valgfag sammen og var med og gi ut skoleavisa "Bekkesildra". Da "Grease" kom skrev jeg og Magnus hvert vårt innlegg for og imot "Grease". Jeg med overskrifta "Greaseri" der jeg framholdt at dette var reinspikka kommers for å suge penger ut av ungdommen, mens Magnus så det fra et ungdomskulturperspektiv. Det var nok Magnus som fikk mest gehør for sitt syn.......:)

Debutskiva ble ikke den voldsomme suksessen, men likevel med noen legendariske sanger. "Jenta på Aure Frukt og Tobakk", ja, hun gikk i klassen min........:


"90-metersbakken" er også en klassiker, med en tekst med episke dimensjoner. Den passer vel ikke helt til blider fra "Løvenes konge", men det var den eneste jeg fant:


"Jenter og sånn" (egentlig "Kvinner og Klær") kom i 1994 og med det det store, store gjennombruddet med megahiten "Jenter", et album som solgte i 190000 og som gjorde Di Derre til Norges mest populære band på den tida:


"Bare En Fyr Jeg Kjenner" finnes ikke på YouTube, så jeg gjengir teksten. Jernstøperiet, gamle Kaffistova og ikke minst Uffe, Ulf Møller. Legendarisk speaker på Molde stadion i mange år, far til MFK-kaptein og legende Ulrich Møller. Jo Nesbø treffer den berømte spikeren så på kornet med å beskrive Uffes verdensherredømme. Jeg var blant de som tjente noen ekstra slanter med å selge aviser på kafeene om lørdagene, og jeg ser ennå for meg Uffe der han sitter på Kaffistova med "hoffet" sitt rundt seg der de satt og løste verdensproblemer, men aller mest gikk det nok i fotball.

Lorden jobber på jernstøperiet
Lorden var sotsvart klokka fem
å fra kaffistova så man bare øyne og tenner
som lyste blidt da lorden sykl hjem

Her hadde uffe sitt verdensherredømme
i en bitteliten verden hvor det akkurat var plass
til hans hoff, og dronningen den skjønne
noen kaffikopper, to askebeger og et halvlitersglass

Men det er bare en fyr jeg kjenner
jeg husker han vanka her før
før de skifta ut inventaret
og hivde alt gammelt på dør

Liter'n som påstod at han kunne drikke
en liter 60 uten å slukne vel i blandt
så slukna han i sa at liter'n han. drikker ikke
men dvelger for ikke, drukne og det er sant

Men det er bare .......

Og Roy hadde alltid noe nytt han skulle selge
som han sannsynligvis hadde rappa fra faren til Hans
og Bjørn som var byens eneste homoseksuelle
før slike egentlig fants

Men det er bare ......

"Gym" kom i 1996, den har jeg ikke lenger, så vi går videre til "Slå Meg På! (Popmusikk)" fra 1998, Di Derres siste originalalbum.

Der er tittellåta en sjølfølge:


Dessuten hiten "14 kvinner":


Fra samlealbumet "di beste med di derre" fra 2006 henter jeg Cecilie, som er fra "Gym"-albumet. Der blir gata jeg vokste opp nevnt, Nini Roll Ankersvei, eller bare Ankersvei som vi som oftest forkorta den til:

Og sjølsagt legendariske "Erik Vea". Jeg husker jeg samla på bildeserien "Ski/Skøyter 71/72" med album og gode greier og der var Erik Vea med!


Fremdeles har Di Derre konserter i Molde rett før eller under jazzfestivalen. Og jeg lover dere, det er suksess og høy partyfaktor hvert år! Denne, i 2008 var jeg på:


Di Derre har også levert flere supportersanger til mitt kjære Molde FK, her fra konserten i Molde sommeren-11:


Denne sangen framførte de også på Aker stadion foran kampen Molde - Sarpsborg 08 der seriemesterpokalen ble delt ut ifjor. (2011).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar