tirsdag 4. desember 2012

Emmylou Harris



Bilde fra emmylou.net

Emmylou er ikke bare en countrylegdende, hun er en musikklegende av dimensjoner. Hun har siden debuten i 1969 gitt ut 21 debultalbum, fire samarbeidsalbum med Linda Ronstadt, Dolly Parton og Mark Knopfler, tre livealbum og flere samlinger. Hun har vunnet 12 Grammies og flere Country Music Awards. Dessverre tok det tid før jeg alvorlig begynte å lytte på henne. Gjorde vel ikke det før jeg kjøpte 2005-samlingen "The Very Best of Emmylou Harris Heartaches & Highways" da jeg og fruen var på Country Music Festival i Nashville i 2008.

Først på denne samlinga er hennes og Gram Parsons versjon av "Love Hurts", som Nazareth gjorde til en monsterhit her i Norge midt på 70-tallet:


The Byrdsgrunnlegger og The Flying Burritomedlem Gram Parsons fikk på begynnelsen av 70-tallet stor betydning for Emmylous musikalske vei videre. Ja, iflg. Emmylous Wikipediaside så fikk samarbeidet de to imellom stor betydning for countryen og countryrockens historie. Gram introduserte henne for nye artister og han hjalp henne til å finne sin musikalske identitet. I 1973 turnerte Emmylou sammen med Grams band "Fallen Angels", en turné der publikum fikk oppleve en stor musikalsk gnist mellom de to.

Sjokket var derfor stort og grusomt for Emmylou da Gram Parsons døde av en overdose på et hotellrom nær Joshua Tree Nasjonalpark i California 19. september 1973 mens de var i full gang med arbeidet med sitt felles album "Grievous Angel". Emmylou investerte mye, både følelsesmessig og musikalsk i samarbeidet med Gram Parsons. Det sies at da Gram døde var ikke Emmylou langt unna og erklære sin kjærlighet til han. Hennes gode venninne Linda Ronstadt har sagt at Emmylous liv etter Grams død har vært en prosess for å akseptere det som skjedde og komme seg gjennom det. Hun har skrevet flere sanger om sitt forhold til Gram og den mest legendariske skrev hun like etter hans død, "Boulder to Birmingham", en sang jeg oppdaga da Ida Jenshus brukte den i finalen da hun vant "Lyden av lørdag" på NRK i 2007.


En sang til fra denne samlinga, "Michelangelo":


Når det gjelder Emmylous soloalbum hart jeg de tre nyeste, først "Stumble Imto Grace" (2003), der første smakebit er "Little Bird":


"Jupiter Raising":


"Lost Unto This World"


Fra "All I Intended To Be" (2008): "Gold":

 

 "All That You Have Is Your Soul":



"Old Five And Dimers Like Me", skrevet av Billy Joe Shaver, med Mike Auldridge som duettpartner.


Så ifjor, i 2011 kom "Hard Bargain", et for meg magisk Emmyloualbum, det beste jeg har med henne. Et album med så mange nydelige sanger.

Først "The Road", en ny sang om Emmylous forhold til Gram Parsons:


"Home Sweet Home":


Den utrolig sterke "My Name Is Emmet Till", om to hvite menns drap på en 14 år gammel farget gutt i Mississppi på 50-tallet:


"New Orleans":


"The Ship On His Arm":


Emmylou Harris - TRUE LEGEND!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar